Tiedote


Uudet JSM -sivut avattu
Seurajoukkueiden SM 2023/2024

Blogin käyttöohje

Tervetuloa Mikkelin Shakkikerhon blogiin. Tämä blogi toimii väliaikaisesti kerhon pääsivuston ohella. Blogia päätettiin alkaa kehittää, koska sen käyttö tuo mittavia ja merkittäviä etuja:

- hyvin vaivaton ylläpito - ei vaadi lainkaan ohjelmointiosaamista
- julkaisumahdollisuus kerhon jäsenillä - päivitysvastuu helppo jakaa usealle henkilölle
- kommenttien kirjoittamismahdollisuus blogin vierailijoilla - vuorovaikutteisuus
- selkeä arkistohierarkia
- yksinkertainen ja tehokas hakutoiminto
- RSS-feedin käyttö mahdollista - uudesta sisällöstä ilmoitus sähköpostiin tai vastaavaan
- hakukoneoptimointi helpompaa

Huonoja puolia blogin käytöstä on vaikea löytää. Suurimpana ehkä se, että ulkoisten tiedostojen hallinta joudutaan (käsittääkseni) edelleen suorittamaan muualla ja luomaan pelkät linkit tänne blogiin. Myös moderointiin joudutaan kiinnittämään huomiota. Yhtäkaikki, tämä blogi mullistaa tavan ylläpitää ja jakaa tietoa shakkikerhon jäsenten välillä, kuten myös tuoda tietoa kerhoon kuulumattomien ulottuville.


----------------------


Käyttöohjeet:

Blogin käyttö on erittäin simppeliä ja onnistuu tavallisella nettiselaimella ja normaaleilla internet-taidoilla täydellisesti. Uudet julkaisut (tulokset, uutiset, kutsut, yms.) tulevat näkyviin tähän tilaan, missä tällä hetkellä on tämä julkaisu. Uusin julkaisu on aina ylimpänä, ja seuraavaksi uusin on välittömästi uusimman julkaisun alapuolella jne. Julkaisut siis on jaoteltu ajalliseen hierarkiaan.

Heti tämän alueen oikealla puolella on tummahkolla pohjalla "Arkisto" -alue. Tätä aluetta käyttäen voi vaivattomasti selailla vanhoja julkaisuja. Arkisto on myös jaoteltu ajalliseen hierarkiaan.

Punaisella pohjalla olevan "Arkisto" -otsikon yläpuolella on pieni tekstikenttä, jonka oikeassa laidassa lukee "GO". Tämä tekstikenttä on hakutoimintoa varten. Haku toimii niin, että haluttu hakusana kirjoitetaan tekstikenttään ja klikataan "GO" -painiketta. Hakutoiminto palauttaa sen jälkeen näkyviin kaikki julkaisut, joissa kyseinen hakusana on esiintynyt. Esim. hakusana "päämajaturnaus" tuo esiin kaikki julkaisut, joissa on maininta päämajaturnauksesta.

Arkiston oikealla puolella on jälleen vaalealla pohjalla "Lisätieto" -alue. Tällä alueella on staattista ja pysyvää tietoa kerhosta ja sen toiminnasta. Ylimpänä on Twitter-linkki, mikä ei tällä hetkellä toimi (kerholla ei ole Twitter-tiliä). Pidän sitä kuitenkin esteettisesti blogiin hyvin sopivana elementtinä, joten en sitä ole viitsinyt poistaakaan.

Twitter-linkin alla on "Sivut" otsikolla oleva linkkilista. Listasta saa esiin tarpeellista ja pysyväluonteista perustietoa kerhosta, kerhon historiasta, kerhon pelaajista ja kerhon toiminnasta.

Lisätietoalueen alla on vielä "Tiedostot" -alue. Tälle alueelle on tarkoitus laittaa linkit tärkeimpiin tiedostoihin (esim. MS Word-muodossa olevat kilpailukutsut, tulokset yms.), jotka on sijoitettuna shakki.netin palvelimelle.

------------------

Kommentointi

Kaikkea blogissa julkaistua sisältöä on mahdollista kommentoida. Toistaiseksi kommentointioikeus varataan ainoastaan sisäänkirjautuneille henkilöille (sisäänkirjautuminen on mahdollista esim. Google-tilin kautta) , mahdollisesti myöhemmin kommentointioikeus laajennetaan koskemaan myös satunnaisia blogin vierailijoita. Kommentointi onnistuu painamalla jokaisen julkaisun lopussa olevaa "x kommenttia" -linkkiä (x tarkoittaa tässä aiempien kommenttien yhteismäärää). Tämän jälkeen julkaisun perään ilmestyy tekstikenttä, johon kommentti on mahdollista kirjoittaa. Kuten sanottua, kommentin kirjoittajan täytyy olla kirjautuneena sisään Google-tiliinsä. Maksuttoman Google-tilin voi avata osoitteessa: www.google.fi/accounts/?hl=fi

---------------------

Oman artikkelin julkaisu

Blogin käyttäjillä on myös mahdollisuus luoda omia julkaisuja. Tämä tarkoittaa, että usean kerhon jäsenen yhtäaikainen blogin ylläpito on mahdollista. Tästä lisää myöhemmin.

Muista asioista löytyy lisätietoa Blogger.com -palvelun omilta ohjesivuilta: http://www.google.com/support/blogger/?hl=fi


Jussi Hämäläinen - 10.2.2010