Tiedote


Uudet JSM -sivut avattu
Seurajoukkueiden SM 2023/2024

Kerhon historia

Pohjautuu suurelta osin MikkSK:n puheenjohtajan Aimo Mäenpään toimittamaan Mikkelin Shakkikerhon historiikkiin joka julkaistiin 50-vuotisjuhlajulkaisuna -94.

MikkSK:n juuret ulottuvat vuoteen 1944 jolloin sodan päättymisen jälkeen maahamme syntyi kymmeniä shakkikerhoja. Niinpä 13.12.1944 Ravintola Nuijamiehessä pidettiin Mikkelin Shakkikerhon alustava perustava kokous jossa oli läsnä 22 shakinharrastajaa. Kokoukseen oli kutsuttu vieraaksi myös shakkimestari Osmo Kaila, joka piti esityksen shakkikerholle sopivista säännöistä ja toimintamuodoista.

Kerho sai ensimmäisen shakkimestarinsa vasta vuonna 1975 kun Mäntyharjulainen Aulis Saaresmäki voitti Lahden liittoturnauksessa ME-ryhmän ja hänet korotettiin 132. suomalaiseksi shakkimestariksi. Toisen, ja toistaiseksi viimeisimmän, shakkimestarin kerho sai vuonna 1986 Risto Nokan saavuttaessa M-luokan tavoitetuloksen Kiljavan turnauksessa ja näin hänestä tuli 177. suomalainen shakkimestari. Mestariehdokkaita kerholla on ollut useita, tällä hetkellä heitä ovat Ossi Nykänen, Jari Ihonen ja Juha Väkimies. Kirjeshakissa Kalevi Peljo on ainoa Mikkelin Shakkikerhon M-luokan pelaaja.

Kerho on nosti julkisuuttaan -70 ja -80 luvuilla pelaamalla telexillä ja puhelimitse välitettyjä ottelupelejä Mikkelin ystävyyskaupunkeja vastaan joiden kulkua seurattiin Länsi-Savossa. Kerho kohtasi ruotsalaisen Boråsin (voitti), norjalaisen Molden (voitti), tanskalaisen Vejlen (hävisi) ja unkarilaisen Bekescaban (tasapeli). Lisäksi kerho oli käynyt Venäjällä pelaamassa Lugaa vastaan 5-miehisellä shakkijoukkueella ja hävinnyt lopputuloksella 3,5-6,5.

Ehkä eniten kerho sai julkisuutta kun maailmanmestari Anatoli Karpov vieraili Suomessa syksyllä -96. Karpov pelasi simultaanin Mikkelissä kerhon järjestämänä ja keräsi julkisuutta kiitettävästi. Simultaanin osaanottajat myös antoivat Karpoville vastusta sillä hän joutui suostumaan viiteen tasapeliin (MikkSK:n Reino Penttinen, Aulis Saaresmäki, Aimo Mäenpää, Jouko Oikkonen ja LprSK:n Mika Harjula) Lisäksi Karpovin vieraillessa Suomessa aiemman kerran Lokakuussa -89 sai MikkSK:n Timo Aalto Jyväskylässä pelatussa simultaanissa tasapelin maailmanmestaria vastaan.

Kerho on myös tavannut muita huippupelaajia. Saksalainen suurmestari Robert Hübner pelasi Mikkelissä simultaanin elokuussa -97 ja vaikka vain MikkSK:n Juha Väkimies ja HeinSK:n Petri Huvinen onnistuivat riistämään pisteen puolikkaat mestarilta oli myös usealla muulla pelaajalla riittävät asemat siihen mutta virheet pilasivat ne.

Kerhon jäsenmäärä on lähes koko toimintakauden ajan vaihdellut neljänkymmenen molemmin puolin. Tosin kerhon ensimmäisinä toimintavuosina kovan shakki-innostuksen ansiosta nousi jäsenmäärä yli kuudenkymmenen, esimerkiksi vuonna 1946 oli maksavia jäseniä 65 ja kerho kuului jäsenmäärältään suurimpiin maassamme. Huomattavasti heikompiakin jäsenmääriä on kirjattu, vuonna 1959 oli maksaneita jäseniä vain 11. Nykyisin maksaneita jäseniä kerhossa on kolmisenkymmentä. Kerho on järjestänyt oman viikonlopputurnauksen vuosittain vuodesta -87 alkaen ja se on muodostunut kerhon huomattavimmaksi shakkitapahtumaksi. Lisäksi kerho on osallistunut tasaisesti pikashakin SM-joukkuekilpailuun ja saanut varsin hyviä tuloksia.Kerhon joukkue pelaa vuosittain myös JSM-sarjassa ja on tällä hetkellä II divisioonassa.