Juniorikerho


JSM -kausi taputeltu
Seurajoukkueiden SM 2018/19

7. elokuuta 2015

Joukkuepikashakin jälkianalyysit käynnissä


Viime viikonlopun SM joukkuepikashakkiturnauksessa tapahtunut MikkSK:n ykkösjoukkueen "ulosajo" on odotetusti aiheuttanut laajan keskusteluvirran.

Tapahtuma on herättänyt paljolti keskustelua ja eri näkökulmia asiaan löytyykin jo lähes kaikista Suomen shakkielämää käsittelevistä kanavista! Tässä niistä vain muutama, etsivä löytää lisää:

- Länsi-Savon artikkeli
- Vammalan Shakkikerhon keskustelu
- Shakkifoorumin viestiketju
- Pohjois-Suomen shakkiblogi

Tätä seuratessa onkin jo lähes selvää että Mikkeli tulee itselleen vielä SM-tittelin lunastamaan, mutta lopullisesta nimityksestä käydään keskustelua vielä hetken aikaa...

ohessa vielä yhteenveto tapahtuneesta, joka julkaistu myös shakkimedia.fi -sivustolta:


-----------------------------------------------------------

Mikkelin Shakkikerhon protesti joukkuepikashakin SM-turnauksesta


2015_0802_161839
MikkSK 1: Janne Tuononen, Frans Valli, Sander Kukk, Dmitri Sklyarov

Viime viikonloppuna MikkSK 1 voitti joukkuepikashakin SM-turnauksen Sastamalassa. Joukkuettamme ei kuitenkaan palkittu SM-kullalla vaan meidät suljettiin varsinaisen SM-turnauksen ulkopuolelle. Mikkelin Shakkikerho on tehnyt tapahtuneesta protestin. Epäselvyys koskee kotimaisen pelaajan määrittelyä. Ykköspöydällämme pelannut Dmitry ‘Dima’ Sklyarov on asunut tämän vuoden Jyväskylässä ja hänellä on suomalainen Kela-kortti. Kysyimme asiasta hyvissä ajoin sekä shakkiliitolta, että järjestäjiltä ja meille vakuutettiin, että Diman kotimaisuusstatuksessa ei olisi ongelmia. Kuitenkin 30 minuuttia ennen pelien alkamista meille ilmoitettiin, että joukkueemme suljettaan turnauksesta juuri tästä syystä.
Shakkiliiton hallitus käsittelee protestin elokuun lopussa. Mikäli liiton päätös on kielteinen, Mikkelin Shakkikerho tulee valittamaan päätöksestä. Alla on Mikkelin Shakkikerhon liitolle lähettämä protesti.
“Protestimme koskee joukkuepikashakin SM-turnauksessa tehtyä päätöstä, sulkea MikkSK 1 SM-turnauksen ulkopuolelle. Olimme olettaneet, että turnauksessa sovelletaan samoja ulkomaalaisuus- ja kotimaisuusperusteita kuin JSM turnauksessa. Juuri ennen kilpailunalkua meille ilmoitettiin, että turnauksessa käytetään erilaisia kotimaisuusmääritelmiä ja joukkueemme suljettiin pois mitalikamppailusta. Joukkueemme kuitenkin voitti turnauksen ja nyt vaadimme tunnustusta Suomen Mestaruudestamme.
Olimme sopineet joukkueemme kokoonpanosta jo viime keväänä. Mikkelin shakkikerhon varapuheenjohtaja Jussi Marttinen oli tällöin puhelimitse yhteydessä shakkiliiton puheenjohtaja Jaakko Mäntyniemeen. Jussi halusi varmistaa, ettei Dmitry Sklyarovin kotimaisuusstatuksen kanssa tule mitään ongelmia. Jaakon mukaan ongelmia ei pitänyt olla ja sovittiin, että Jussille ilmoitetaan, mikäli asia on toisin. Jussi oli vielä viikkoa ennen turnausta yhteydessä kilpailun järjestäjäseuraan varmistaakseen, että mitään ongelmia ei tulisi. Hänelle jälleen vakuutettiin, että kaikki oli kunnossa. Puoli tuntia ennen kilpailun alkua meille kuitenkin ilmoitettiin, että tässä kilpailussa Dmitry katsotaankin ulkomaalaispelaajaksi. Tämä tuli täytenä yllätyksenä. Erityisen kiusalliseksi tilanteesta teki ilmoituksen ajankohta. Puoli tuntia ennen kilpailun alkua oli liian myöhäistä reagoida mitenkään.
Olimme avoimesti kertoneet kokoonpanostamme, ilmoitimme joukkueemme määräaikaan mennessä, olimme erikseen yhteydessä sekä shakkiliittoon että kilpailunjärjestäjiin. Meille ei koskaan ilmaistu, että joukkuepikashakin SM-turnauksen ulkomaalaisuus ja kotimaisuusmääritelmät poikkeavat JSM turnauksen määritelmistä. Koemme täysin kohtuuttomaksi, että asia otettiin ensimmäisen kerran esille vasta puoli tuntia ennen kilpailun alkamista. Jos ilmoitus olisi tullut aiemmin olisimme voineet harkita kokoonpanon muuttamista tai Dmitry olisi voinut hakea muutosta FIDE:n kansallisuuteensa.
Vaadimme Suomen Mestaruuden tunnustusta Mikkelin Shakkikerholle sekä voittaja joukkueeseen osallistuneille pelaajille. Vaadimme myös meiltä perittyjen ylimääräisten osallistumismaksujen palautusta. Olemme valmiita jakamaan mestaruuden Tammershakin joukkueen kanssa. Me emme vaadi jaettujen mitalien pois ottamista. Tärkeintä on saada tunnustus Suomen Mestaruudesta Mikkelin Shakkikerholle sekä voittaja joukkueen pelaajille.”
-Frans

4 kommenttia:

 1. Juhani Matilainen08 elokuuta, 2015 18:34

  Mikä se sellainen Mikkelin Shakkikerho on, jossa ei pelaa yhtään mikkeliläistä???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että nämä mikkelin ykkösjoukkueen pelaajat asuvat lähempänä mikkeliä kuin mitä teidän jyväskylän kärkipelaajat jyväskylää.
   1 Novik Maxim JyS 2495
   2 Martynov Pavel JyS 2459
   3 Dokutchaev Aleksander JyS 2437
   4 Rusanov Michail JyS 2436

   Poista
  2. Voishan sitä joku kysyä, että montako porvoolaista on Velhoissa tai salolaista SalSK? :)

   Poista
 2. Elikä jos liiton hallitus käsittelee tän protestin elokuun lopulla, osallistuuko tammer-taustaiset jäsenet protestin käsittelyyn vai jääväävätkö he itsensä ulos?

  VastaaPoista