Juniorikerho


JSM -kausi taputeltu
Seurajoukkueiden SM 2018/19

17. maaliskuuta 2010

Jäsenesittely - osa IV

Nimi: Harri Manninen

Syntymäaika ja -paikka: 29.11.1975 Mikkeli

Opiskelut ja ammatti: Tradenomi, senior software developer

Perhesuhteet: Vastikään vapautunut, reilun vuoden ikäinen Milena tytär.

Shakkisiirtojen oppiminen:

Lapsena isäni opetti siirrot oman tietämyksensä mukaan, sitten myöhemmin ollessani 12-13 vuotias menin kirjastoon lainaamaan shakkikirjan jossa siirrot ja säännöt selvisivät tarkemmin.

Ensimmäiseen shakkikerhoon liittyminen:

Olin 16-vuotias liittyessäni vuonna 1992 Mikkelin shakkikerhoon. Alussa tuli aika kovasti turpaan mutta häviöistä ottaa opiksi.

Saavutukset shakissa:

Kaksi Mikkelin mestaruutta, muutamia viikonlopputurnauksien alempien ryhmien voittoja, SELO on kurotellut mestariehdokkaan rajaa mutta vähän vielä uupuu, ELO sentään näyttää vähän makeammalta (2068).

Paras peli:

Melkein pitäisi käydä läpi pelejä jotta tähän osaisi vastata. Ulkomuistista esimerkiksi pelini Konsta Kapasta vastaan eräänä vuonna Heinolassa oli hyvä peli minulta jossa tein useita tarkkoja ratsusiirtoja murtaen valkean aseman.

Makea voitto:

Pelini Eero Hintikkaa vastaan oli surrealistinen taktinen lyhytpeli. Olin pelin jälkeen erittäin tyytyväinen pelissä tapahtuneisiin taktiikkoihin mutta tietokone pilasi iloni näyttämällä että ”hieno” sommitelmani oli epäkorrekti.

Onnekas voitto:
Eräänä vuonna Jyväskylän talven turnauksessa pelasin Ilkka Hartiota vastaan. Asemani oli huonompi mutta vastustajallani oli vain vähän aikaa ja sitten hän unohti painaa kelloa siirtonsa tehtyään. Siinä sitten ihmettelin asemaa vastustajan ajan kuluessa, vastustajani kyllä katseli huolestuneena kelloa ja piti sitä jopa käsissään mutta huomasi liian myöhään mitä oli tapahtunut.

Katkera tappio:

Pelasin ensimmäistä seloturnausta Mikkelissä Cumulus hotellissa ja vastassa oli Arto Kopperi. Olin voittanut mukavasti materiaalia ja odottelin jo luovutusta hetkenä minä hyvänsä. Sitten 40. siirrossa vastustani yritti viimeistä kikkaa tekemällä shakin, minulla oli vielä yli viisi minuuttia aikaa ja kuninkaalla kaksi mahdollista ruutua. Suhteellisen nopean miettimisen jälkeen siirsin kuninkaani ruutuun josta siitä tehtiin matti. Lienee tietysti selvää että toiseen ruutuun siirtyessä vastustajani uhat olisivat loppuneet ja vastustajani olisi luovuttanut.
Kenties tätäkin katkerampia pelikokemuksia ovat olleet SM Robert Hübneria vastaan pelaamani simultaanipelit. Pelaamistani neljästä pelistä tulin vain yhdessä helposti murskatuksi. Muissa peleissä yhdessä pelissä missasin helpon tasapelin loppupelissä, toisessa pelissä meni ohitse jatko joka olisi antanut vähintään tasapelin ellei jopa voittanut ja kolmannessa pelissä näin helpohkon voittosiirron mutta Hübnerin tullessa kohdalle pelasin käsittämättömästi toisen siirron. Näiden kokemusten jälkeen päätin olla enää osallistumatta Hübnerin simultaaneihin.
Unohtumaton shakkikokemus:

Useita viikonlopputurnauksia ja joukkueblikstejä on tullut vietettyä hauskassa seurassa ja mielenkiintoisin kääntein. Niitä vain ei ole välttämättä soveliasta kuvata sen tarkemmin. Shakkia on tullut myös pelattua erikoisemmissakin paikoissa, esimerkiksi paikallisia katupelaajia vastaan Egyptissä, Yhdysvalloissa ja Nepalissa. Tuossa viimeisessä paikassa päädyin pelaamaan paikallista mestaritason pelaajaa vastaan ja ajauduin pikku hiljaa vaikeampaan asemaan jossa päätin uhrata daamini torniin ja ratsuun. Tämän ei olisi pitänyt riittää mihinkään mutta vastustajani luuli pystyvänsä tekemään yhden hiljaisen siirron kriittisessä asemassa jonka jälkeen pyöritin asemasta matin.

Arvokkaimmat päänahat:

Pitkässä pelissä 2200+ pelaajia vastaan on tullut napsittua vain tasapelejä, poikkeuksena NSM Niina Sammalvuo jonka onnistuin kaatamaan.

Avausvalikoima:

Valkeilla olen pelannut koko shakkiurani melkein poikkeuksetta 1.d4. Mustilla olen pelannut useampiakin avauksia mutta sisiliainen puolustus on muotoutunut pääaseeksi 1. e4:ää vastaan.

Pelityyli:

Ehkä ”aktiivinen asemapelaaja” kuvaisi pelityyliäni parhaiten. Kramnikin tavoin pyrin keräämään pieniä etuja ja konvertoimaan niistä voittopelin. Toisaalta Kramnikista poiketen pyrin voittamaan pelin mustilla nappuloilla aivan yhtä innokkaasti kuin valkeilla.

Shakki-idolit:

Ei varsinaisia idoleita mutta olen pitänyt usean maailmanmestarin peleistä, esimerkiksi: Capablanca, Tal ja Kramnik.

Shakkimotto:

”Aina on kompensaatiota”

Parhaat saavutukset elämässä:

En pidä elämää saavutuskeskeisenä, tärkeintä on nauttia joka hetkestä.

Muut harrastukset:

Matkustelu, vaeltaminen, vapaaottelut, kirjallisuus ja erilaiset pelit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti