Tiedote


Uudet JSM -sivut avattu
Seurajoukkueiden SM 2023/2024

4. maaliskuuta 2010

Pelianalyyseja blogiin

Peli-analyysiosio alkaa. Voitte lähettää omia pelejänne (analysoituna sanallisesti!) allekirjoittaneelle juanhama@jyu.fi tai sitten hankkia kirjoitusoikeudet ja siirtää analyysit blogiin itse. Sivupalkista "Tunnisteet" otsikon alta voitte klikata listan pelianalyyseista.

Ensimmäinen analyysipeli on viime syksyn Turun VL-turnauksesta, jossa saavutin keskinkertaisen 50% tuloksen A-ryhmässä. Ensimmäisen kierroksen pelini jäi lopputuloksesta huolimatta turnauksen parhaaksi pelikseni.

---------

Norri (2364) – Hämäläinen (2061)

1.d4 Nf6 Kuningasintialaisen puolustuksen alkusiirrot

2.c4 g6

3.f3 Hieman harvinainen kolmas siirto. Pelisiirto usein valmistelee myöhempää g4- ja h4-rynnäkköä kohti mustan kuningasta. Bg7 Lähetti pääsee kuningasintilaisen avauksen teeman mukaan vahvalle diagonaalille.

4.e4 Vahvan sotilaskeskustan luonti on perinteisesti erittäin hyvä tapa pelata avaus. d6 Musta estää valkeaa pelaamasta e5, jolloin mustan g7-lähetin teho rajoittuisi huomattavasti.

5.Ne2 0–0

6.Nec3!? Mystinen tapa edetä. Valkea haluaa linnoittautua ja siksi e2-ratsu piti saada pois f1-lähetin edestä, mutta pelisiirto laittaa ratsun suoraan toisen ratsun tielle. Valkealla on vasta yksi nappula kehitettynä asemiin kun taas musta on jo linnoittautunut. c5 Haastaen välittömästi valkean keskustaherruuden. Tämä on looginen siirto monesta syystä: 1) Valkean keskusta on vahvan näköinen, ja mustan täytyy pyrkiä heikentämään sitä omilla sotilaillaan 2) Valkea on kehityksestä jäljellä, ja keskustan avautuminen sopisi hyvin mustalle joka voisi saada aloitteen itselleen johtuen juuri siitä että valkean kuningas on vielä turvattomasti keskustassa ja valkean upseerit yhtä lukuunottamatta sijaitsevat lähtokuopissaan.

7.d5 Valkea sulkee keskustan, jolloin hän saa reilusti aikaa viimeistellä avausvaiheensa. Nyt nopeaa hyökkäyssuunnitelmaa ei ole kummallakaan osapuolella käytettävissä, vaan pelissä alkaa hidas manööverivaihe. Tärkeintä on nyt saada nappulat optimaalisiin ruutuihin, vaikka se vaatisikin paljon aikaa ja siirtoja. Na6 Tässä on siirto, joka saattaa vaatia vähän selitystä. Perinteisen sanonnan mukaanhan ”knight on the rim is dim” eli ratsun teho on minimaalinen reunassa. Luonnolliselta näyttävä vaihtoehto olisi ollut pelata Nbd7. Kuitenkin nyt ollaan keskipelissä, joten mustan täytyy luoda suunnitelma. Mustan suunnitelma on nyt pyrkiä kuningatarsivustalla luomaan sotilasrynnäkkö. Tämän rynnäkön onnistuminen riippuu hyvin paljon siitä kumpi saa kontrolliinsa tärkeän b5-ruudun. Mikäli musta olisi pelannut Nbd7, hän olisi vienyt ratsunsa ruutuun jossa se ei millään tavalla osallistu sotilasrynnäkön tukemiseen, ja olisi lisäksi ollut sekä toisen ratsun että lähetin tiellä. Sen sijaan a6-ruudusta ratsu on valmiina siirtymään optimaaliseen asemaan.

8.Be2 Valkean tarvitsee linnoittautua ennen mitään muuta. Nc7 Tämä siirto on syy mustan edelliselle siirrolle. c7-ruudusta ratsu tukee tulevaa b5-sotilasrynnäkköä eikä istu muiden nappuloiden tukkeena läheskään yhtä pahasti.

9.0–0 Rb8 Lisävoimaa b5-siirtoa varten.

10.a3? Tämä on jo yksinkertaisesti huono siirto, mutta paljastaa että valkealle onkin hieman omalaatuinen suunnitelma takataskussaan. Luonnollinen siirto olisi ollut a4, joka tuo yhden puolustajan lisää b5-ruutua varten. a6 Viimeinen tarvittava tukisiirto b5-siirtoa varten.

11.b4 Valkea olisi myös voinut pelata nyt a4, mutta toki edellinen a3-siirto olisi näyttävät täysin naurettavalta siinä tapauksessa (hukannut temmon ilman mitään syytä). Valkean pelisiirto on siis loogisempi, joskin on vaikea sanoa onko se parempi. Nyt mustalla on monta vaihtoehtoa kuinka edetä. b5! Loogisin myös, musta jatkaa valitsemallaan tiellä. Pelisiirto on kaikkein aktiivisin, mutta siinäkin on huono puoli; valkea voi nyt halutessaan sulkea mustan g7-lähetin hetkellisesti pois pelistä. Kuitenkin mustan pointti on että valkea ei voi säilyttää enää vahvaa keskustaa, johonkin tulee pakottavasti rakoja joita musta voi hyödyntää hyökkäyskohteina.

Muita vaihtoehtoja olisi ollut ainakin 11.b6 ja 11.cxb4. Siirrosta 11.cxb4 en pitänyt koska se antaa valkealle avoimen a-linjan ja musta joutuisi sen jälkeen vaihtamaan suunnitelmaa, etenkin c7-ratsun sijainti jäisi huonoksi, esim. cxb4 axb4 b5 (mitä muutakaan, mustan on pyrittävä avaamaan daamisivustaa) cxb5 Nxb5 (jotta c7-ratsukin pääsee peliin eikä jää mottiin) Nxb5 axb5 Ra5 ja musta on puolustuskannalla ilman juurikaan vastapeliä.

Vastaavasti 11.b6-siirto on passiivinen, ja ikäänkuin antaa valkealle määräysvallan kuinka peli etenee.

12.bxc5 dxc5

13.e5 Valkean sotilaat ovat nyt uhkaavan näköiset, ja rajoittavat paljon mustan liikkumantilaa. Ongelmana kuitenkin on että valkean keskussotilailta puuttuu tukea. Mikäli valkean c4-sotilas, mikä tukee d5-sotilasta, olisi turvassa niin valkealla olisi varsin loistava asema. Mustan edellinen siirto kuitenkin haastaa tämän tärkeän tukipilarisotilaan ja täten heikentää valkean sotilaskeskustaa dramaattisesti. Nd7 Nyt e5-sotilas on uhattu kahdesti ja valkean on käytännössä pakko pelata...

14.f4 Tukee e5-sotilaan. Kuitenkin on huomioitavaa että tämäkään tuki ei välttämättä ole kovin kestävä. Aivan samoin kuin daamisivustalla on käynyt, musta voisi siirrolla g5 hyökätä valkean tukisotilaan kimppuun. Ongelmana kuitenkin on että g5-sotilas sijaitsee suoraan mustan kuninkaan edessä ja sen siirtäminen olisi hyvin riskialtista touhua kuningaan turvallisuuden kannalta. bxc4 Nyt c4-sotilas on poissa pelistä, mikä aiheuttaa ongelmia valkean d5-sotilaan selviytymiselle.

15.Be3
Valkealla ei ole kiire lyödä c4-sotilasta, sillä se ei pääse liikkumaan eikä sitä voi puolustaa. Bb7 Tuoden lähetin peliin ja uhkaamaan heikkoa d5-sotilasta. On huomionarvoista noteerata, että valkean d5-sotilashan pystyisi kokoajan myös liikkumaan eteenpäin. Mutta esim. 16.d6 exd6 (tai Qxd6 Nb5 Nxb5 axb5 Lxc5 Nxc5 Qxc5 Rc8 ja mustalla on loistava asema...edes b-sotilasta ei voi valkea lyödä haarukkashakin takia.) Re6 ja mustalla on hyvin aktiivisesti sijoittuneet nappulat, erityisesti mustan lähetit jotka halkovat pitkiä diagonaaleja aiheuttaisivat valkealle suurta päänvaivaa. Lisäksi valkean d6-sotilas olisi pitkällä aikavälillä tuhoontuomittu.

16.Bxc4
Valkea päättää että on aika ottaa sotilas pois. Samalla sinetöityy d5-sotilaan kohtalo. Nb6 Kaksoisuhkaus, valkean on puolustettava ensin lähettiään jonka jälkeen d5-sotilas lentää. Valitettavasti mustan c5-sotilas on myös lähdössä hautaan.

17.Be2! Hyvä siirto. Valkean täytyy pitää mielessä että mustalla on vahva lähetti b7-ruudussa joka suoraan silmäilee valkean kuninkaan edustasotilasta. Pelisiirrolla valkea valmistautuu myöhemmin pelaamaan Bf3 ja haastamaan pitkän diagonaalin herruuden. Nbxd5

18.Bxc5 Asema avautuu nyt jonkin verran, jolloin mustalla pitäisi olla etua paremman kehityksen vuoksi. Toisaalta mustan g7-lähetti on edelleen jumissa, joten valkeallakin on täydet mahdollisuudet pysyä pelissä. Ne6

19.Nxd5 Nxc5
Siirto Bxd5 on mahdollinen myös, mutta aseman avautuessa on huomattavaa että lähettiparista tulee tärkeä tekijä. Musta haluaa ehdottomasti päästä eroon valkean toisesta lähetistä.

20.Nbc3
Ainoa järjellinen siirto. Valkea tuo viimeisen upseerin keskemmälle lautaa suojaten samalla toisen ratsunsa. Nyt on asema vakautunut ja on aika luoda uusi suunnitelma. Mustan suurin ongelma on g7-lähetti, joka ei löytäne tulevaisuuttaan pitkällä diagonaalilla. Siksipä... e6 Ajaa ratsun pois ja valmistelee g7-lähetin tuomista mukaan tapahtumien keskipisteeseen f8-ruudun kautta. Huonona puolena e6-siirrossa on että d6-ruutu jää nyt valkean käsiin.

21.Ne3 Uhaten nyt Nc4-Nd6 -manööveriä. Qa5! Vahva siirto. Vapauttaa d8-ruudun torneja varten ja samalla uhkaa valkean ratsua. Shakissa on aina hyvä asia kun pystyy toteuttamaan pitkän aikavälin suunnitelmaansa (tuoda g7-lähetti f8-ruutuun, mitä varten f8-tornin on siirryttävä esim. d8-ruutuun uhkaamaan daamia) luomalla lyhyen aikavälin uhkauksia (c3-ratsu on uhattuna).

22.Qe1 Valkea ei jää huonommaksi. Myös tämä siirto toteuttaa kahta päämäärää: se suojaa c3-ratsun sekä vie daamin pois d-linjalta, jolloin mustan seuraava siirto ei uhkaa mitään. Rfd8 Suunnitelma etenee

23.Nc4 Ongelmana mustan Qa5-siirrossa toki oli se että nyt valkea saa tempovoitoin pelattua pelisiirron. Qc7 Ainoa siirto

24.Nd6 Valkea saa vahvan ratsun vahvaan ruutuun. Perinteisesti sanotaan että ratsu on vahvimmillaan vastustajan kolmannella rivillä, eli juuri missä ratsu nyt sijaitsee. Nyt musta voisi pelata Bf8, uhaten ratsua, mutta sen jälkeen musta menettäisi b7-lähettinsä. Edelleen korostan lähettiparin merkitystä tämänkaltaisissa avoimissa asemissa. Siksipä....Rxd6!? Vahva ja odotettu laadunuhraus. Musta saa tornistaan ratsun ja sotilaan, ja samalla selkeän aloitteen pelistä.

25.exd6 Qxd6 Nyt nähdään että mustan ei tarvitsekaan tuoda lähettiään f8-ruutuun, sillä pitkä diagonaali on avautunut. On täysin selvää että mustalla on tässä asemassa pienoinen etu huolimatta valkean materiaaliylivoimasta. Kaikki mustan upseerit sijaitsevat hyvissä asemissa, ja luovat jatkuvasti uhkauksia ja sitovat valkeaa puolustukseen.

26.Rd1
Tuoden tornin pois riskialttiilta pitkälta diagonaalilta, mikä on mustan lähetin hallinnassa. Qb6 Uhkaa nyt avausshakkia, joten mustan on vietävä kuningas sivummalle. 27.Kh1 Qb2! Valkea joutuu kokoajan suurempien ongelmien eteen.

28.Nb1!
Yllättäen valkean ainoa vaihtoehto. Ratsu pakittaa takaisin lähtöruutuunsa mikä näyttää hyvin luonnomalta toimintatavalta, mutta toisaalta muutakaan vaihtoehtoa ei ollut. Esim. 28.Rc1 Nd3!! voittaisi välittömästi sillä ratsua ei voi lyödä g2-ruutuun kohdistuvan mattiuhan takia. Be4 Lisää painetta valkea puolustukselle. Pelisiirto sitoo tornin puolustamaan ratsua, jota vastaan on nyt jo kolme hyökkääjää. 29.Nd2! Ehdottomasti paras siirto. Bc3 Sitoo ratsun mutta vain näennäisesti.

30.Nc4!
Valkea pelaa tarkasti ja vahvasti. Nyt daamin lyöminen johtaisi daamien vaihtoon, minkä jälkeen mustan hyökkäys kuivuisi kokoon ja valkean materiaaliylivoima ratkaisisi pelin mustan todennäköiseksi tappioksi. Qc2 Mielenkiintoinen joskin epäkorrekti olisi ollut 30...Bxg2+? Kxg2 Qb7+ pelastaen shakin turvin mustan daamin. Valitettavasti vain valkea pelastautuu siirrolla Bf3, jolloin jälleen molempien daamit ovat uhattuna.

31.Qf2 Nd3 32.Qe3 ja nyt seuraa taas näitä Jussin uskomattomia päähänpistoja.

32...Luovutus?? Musta luovuttaa asemassa, jossa hänellä olisi ollut hyvin pitkälti pakottava variaatio tasapeliin. 32...Bd4! olisi pakottanut valkean lyömään d4-lähetin (e4-lähettiä ei voi lyödä ratsun paljastusshakin takia). 33.Qxd4 Qxe2 Ne3 f5 Qd6 Bxg2+ Nxg2 Rb2! Qc6 Nf2+ Kg1 Nh3+ ja ikuinen shakki.Hyvin pakottava variaatio, vaikkakin myös valkealla lienee mahdollisuus ottaa ikuinen shakki.

Miksi musta sitten luovutti tasapeliasemassa? Kysymys on erittäin hyvä. Mustalla oli valitettavasti jo aikapula 32. siirron kohdalla ja osittain siitä johtuen allekirjoittanut missasi täysin sen tosiasian ettei e4-lähettiä voi lyödä. Pieni hetkellinen ajatuskatkos, jolla oli suuret seuraukset.

1-0

1 kommentti:

  1. Avauksesta senverran että 3.f3 pelaavat yleensä toivovat että vastustaja pelaisi grunfeldiä. 3.-d5 4.cxd5 Rxd5 5.e4 Rb6 6.Le3 ja valkea jatkaa pelaamalla Dd2, O-O-O, ja etenemällä kuningassivustan sotilailla. Kyseinen muunnelma on aika kiusallinen mustille varsinkin jos ei ole perehtynyt yksityiskohtiiin.

    VastaaPoista