Tiedote


Uudet JSM -sivut avattu
Seurajoukkueiden SM 2023/2024

14. syyskuuta 2015

Pelianalyysi Pishro (MatSK) - Vallenius (MikkSK)

Valkea on juuri pelannut Qg5 ilmoittaen samalla halukkuutensa tehdä mustasta matti. Mustalla on kaksi vaihtoehtoa, joista molemmat sotivat shakin perusprinsiippejä vastaan; Qh7 ja Ne8. Kumpi toimii paremmin?

Jussi Hämäläinen, Länsi-Savo -blogi:

MikkSK tasasi pisteet Matinkylän kanssa
Mikkelin Shakkikerho saavutti vahvan joukkuetasapelin eilen lauantaina Espoossa pelatussa 1.divisioonan sarjaottelussa. Vastustajana oli espoolainen Matinkylän Shakkikerhon kakkosjoukkue. Sarjapisteet tasattiin lukemin 1-1.

Ottelusta oli jo ennakolta lupa odottaa tasaista. Matinkylän vakiokalusto on paperilla selkeästi MikkSK:n edustuspelaajistoa vahvempaa, mutta tällä kertaa espoolaiset eivät saaneet jalkeille parasta mahdollista kokoonpanoaan – joukkueen viidesta kärkipelaajasta yksikään ei ottanut otteluun osaa.
Mikkeli puolestaan sai jalkeille varsin vahvan joukkueen, kun kerhon neljä korkeimmaksi rankattua (seloluku) pelaajaa olivat mukana.

Ottelun ainoat ratkaisut nähtiin kahdella viimeisellä pöydällä. Seitsemännellä pöydällä Juha Väkimies joutui nöyrtymään Matinkylän Kari Niemistä vastaan. Kahdeksannella pöydällä Risto Vallenius toi kotiin elintärkeän pisteen voittamalla Pishro Dabaghian Mohamaddin. Muut pöydät päätyivät pistejakoon. Nopeita tai helppoja tasapelejä ei nähty yhdelläkään pöydällä. 

Mielenkiintoista höykytystä nähtiin etenkin ykköspöydällä, jossa Matinkylän Scott Fraser (mustat) uhrasi heti avauksessa ratsun valkean h- ja g-sotilaita vastaan. Uhraus aiheutti Risto Nokalle hetkellistä päänvaivaa, mutta espoolaisen dynaaminen aloite ei riittänyt enempään kuin pistejakoon.

Ottelu jakautui kahteen puoliskoon. Ensimmäisen “puoliaika” koostui neljästä suhteellisen kivuttomasta tasapelistä ja kahdesta ratkaisuun päättyneestä pelistä. Kolmen ja puolen tunnin pelailun jälkeen taisto oli typistynyt kahdelle pöydälle – kolmospöydällä Pasi Korhonen sinnitteli upseeri vähemmällä Matinkylän Panu Laineen viedessä peliä, ja vitospöydällä Timo Hytönen oli joutunut torniloppupelissä vaikeuksiin Toivo Keinästä vastaan. 

Näistä uuvuttavista lähtökohdista alkoi ottelun toinen näytös, teemanaan väsytystaisto. Matinkylä etsi iskupaikkaa vimmatusti, mutta Mikkelin siilipuolustus piti pintansaLopulta yli viiden tunnin nappuloiden siirtelyn jälkeen molemmat maratoonitaistot päättyivät pistejakoon. 

Ottelun lopputulos siis 1-1.

Kerho jatkaa koitoksiaan ykkösdivisioonassa 10. lokakuuta pelattavalla kotiottelulla Hämeenlinnan Shakkikerhoa vastaan. 

MatSK 2 - MikkSK    1-1
Fraser Scott                  - Nokka Risto                   ½-½
Tolonen Mikko                 - Chernyak Viktoria             ½-½
Laine Panu                    - Korhonen Pasi                 ½-½
Lehtivaara Risto              - Ihonen Jari                   ½-½
Keinänen Toivo                - Hytönen Timo                  ½-½
Salimäki Janne                - Hämäläinen Jussi              ½-½
Nieminen Kari                 - Väkimies Juha                 1-0
Pishro Dabaghian Mohamad      - Vallenius Risto               0-1


Mikkelin voittopeli analysoituna

Pishro Dabaghian Mohamad (MatSK) - Risto Vallenius (MikkSK)

(analyysit allekirjoittaneen. Peli myös pgn-muodossa analyysien perässä.)

1.d4 Nf6
2.c4 e6
3.Nf3 b6
4.Nc3 Bb4
5.g3 O-O
6.Bg2 Bb7 
 
7.O-O Molemmat ovat saaneet avausvaiheen kehityksen päätökseen. Asema on varsin tasainen. Valkealle looginen suunnitelma on hakea e4-d5-c4 -tyylistä keskustasotilaiden barrikadia. Musta luultavasti halajaa pelata ...d5 jossain välissä, ottaen tilaa keskustasta. c6?! Miksi sulkea b7-lähetti?. Saattaa olla, että kyseessä on tunnettua teoriaa, jota allekirjoittanut ei tunne, mutta tälläinen oman lähetin nalkittaminen näyttää vähän kyseenalaiselta - etenkin, kun musta voisi pelata suoraan ...d5 ilman tälläistä tukisiirtoa.

8.Qb3 Na6

9.a3 Bxc3 Tai ...Be7 pitäen lähettiparin. Valkea ei voi estää mustaa vapauttamasta asemaa d5-siirrolla.

10.Qxc3 c5? Mielestäni tässä on syy mustan pian alkaviin ongelmiin. Ensinnäkin siirto on hiukan epälooginen kun juuri äsken pelattiin c6. Suurempi ongelma on, että kun valkean d4-sotilas poistuu, valkean daamille avautuu suora diagonaali mustan kuningassivustalle. Kun tähän vielä yhdistää valkean tummanruutuisen lähetin, jonka kilpakumppani on jo pois laudalta, niin musta saattaa vielä joutua ongelmiin. Pelisiirron sijasta ...d5 vaikuttaisi ennenkaikkea turvallisemmalta.

11.b4 cxd4 
 
12.Qxd4 Asema lienee objektiivisesti suht tasainen, mutta mustan nappulat sijaitsevat kömpelön tuntuisesti. Valkealla on ainakin yksi kelvollinen lyhyen aikavälin suunnitelma: Bg5 uhkauksella Bxf6 vaurioittaen mustan sotilasasemaa. Rc8 
 
13.Rd1 d5! Riskialttiin näköinen, mutta musta ei saa jäädä tuleen makaamaan.

14.Ne5 Qe7 
 
15.Bg5 Luonnollisesti. Mustalla on nyt perustavanlaatuinen ongelma f6-ratsun kanssa. Kiinnitys on ikävä. Rfd8 Tai ...h6, joka välittömästi pakottaa valkean ratkaisuihin. Lähetin uhraus ...h6 Bxh6 tuskin antaa mitään, joten valkealle paras lienee vain vaihdattaa nappuloita niin, että mustalle jää ikävä eristetty keskustasotilas; h6 cxd5 exd5 Bxf6 Dxf6 ja valkealle jää selkeästi miellyttävämpi asema. Pelisiirto ei ole em. variaatiota parempi, mutta ainakin se antaa valkealle enemmän mietittävää.

16.Qh4?! Ng4 olisi sopivan uhkarohkea yritys. Variaatiot menevät mutkikkaiksi, mutta valkealle jää voittoasema, esim: Ng4 Rxc4 Bxf6! Rxd4 Bxe7 ja niin edelleen. h6 
 
17.Be3? Tämä on turhan varovainen siirto. Ehkä valkean suunnitelma on pelata lähetti d4-ruutuun? Uhraus Bxh6 gxh6 Ng4! on todella vahvan näköinen, mutta ilmeisesti jokin tässä herätti valkean epäilyksiä. Yksi suht suoraviivainen variaatio on Bxh6 gxh6 Ng4 Rxc4 Rxf6+ Kg7 Nh5+ Kf8, ja musta näyttää selviävän ehjin nahoin. Sen sijaan edellisen variaation parannus on välisiirto ratsushakin sijaan; Bxh6 gxh6 Ng4 Rxc4 e4!! ja musta on pinteessä. dxc4! Musta lähtee suht pakottavaan variaatioon, joka toimii mainiosti. 
 
18.Bxb7 Qxb7
19.Bxh6 Qe4!
20.Qg5 Rxd1+ 
 
21.Rxd1 Kuvioasema. Qh7! Hyvin epämiellyttävän näköistä laittaa daami h7-ruutuun, samalla blokaten oma-aloitteisesti kuninkaan pakoruudun. Mutta pakko mikä pakko, ja itseasiassa mustalla ei ole mitään hätää. Pelisiirto ei ollut ainoa vaihtoehto, sillä mattiruudun olisi voinut puolustaa myös ratsulla. Mutta Ne8!? Nxf7! Qf5 (Kxf7? Rd7+ valkea voittaa) on turhan sekava ja riskaabeli mustalle.

22.Ng4! Mustan kannalta vaarallisen näköinen siirto, sillä f6-ratsu on kiinnitetty takarivin mattiuhan vuoksi. Qg6! 
 
23.Nxf6+ Qxf6 
 
24.Qb5!? Valkea selkeästi haluaa voittaa vaikka suurella riskillä. Pelisiirron sijaan Qxf6 gxf6 luulisi olevan tasapeli, joskaan ei ihan helppo. On sinällään ymmärrettävää, että valkea haluaa pitää daamit laudalla – asema pysyy vaikeammin hallittavana puolin ja toisin kuningattarien suhaillessa pitkin lautaa. Qxh6 
 
25.Qxa6 Rc7 Mustalla on varaa antaa takarivin hallinta valkealle, sillä vapaasotilas c-linjalla pitää huolen, että valkealla ei ole aikaa tuplata raskaita upseereita mustan alariville.

26.Rd8+ Kh7 
 
27.Rd4 c3! Nätti pieni kikka, jolla musta pääsee etenemään. Sen sijaan Qc1+ Kg2 c3?? Qd3+ päästää valkean ohjaimiin.

28.Qd3+ g6 
 
29.Qc2 Valkea joutuu käyttämään kallisarvoisinta upseeriaan betoniporsaana. Mutta nyt kun c-sotilas on pysäytetty, ei suoraa voittoa ole mustallekaan näköpiirissä. Qg7 
 
30.e3 Qe5
31.Kf1 a5
32.Ke2 Qb5+
33.Ke1 Rc4! Pakottaen edistystä peliin.
 
34.Qd3 Vaihtoehdot tuskin houkuttivat. Esim. Rxc4 Qxc4 bxa5 bxa5 ja valkea on vailla järkeviä siirtoja. Yhtälailla Rd3 axb4 axb4 Qxb4 ei houkuta. Rxd4 Kaamea virhe olisi c2 Qxc4! (Rxc4? c1=Q+ Rxc1 Qxd3 mustan voitoin).

35.Qxd4 Pelisiirron sijaan Qxb5 c2 exd4 c1=Q+ johtaa kutakuinkin samantyyppiseen asemaan. c2 
 
36.Kd2 Qa4 
 
37.bxa5 Valkea olisi saanut tasapelin ikishakilla Qh4+ Kg8 (Kg7 Qd4+) Qd8+ jne. Ilmeisesti valkea edelleen pitää asemaa hänelle edullisempana, tai sitten aikapulassa hän yksinkertaisesti missasi ikushakin olemassaolon. c1=Q+ 
 
38.Kxc1 Qxa3+ 
 
39.Kd1 bxa5 Asema selkiintyi kertaheitolla. Mustalla on reunavapari, mutta on epäselvää pystyykö sitä juoksuttamaan kohti korotusta. Valkealla ei ole mitään toiveita voitosta ilman tökeröä mustan virhettä, ja ikushakki on yhä saatavilla Qh4+ alkaen. Näistä lähtökohdista valkean seuraava siirto on valtava virhe.

40.Qf6?? Ei tämä tietenkään häviä, mutta valkea on liian kunnianhimoinen asemassa, jossa kunnianhimosta ei voi johtaa muuhun kuin itsetuhoon. Qd6+ 
 
41.Ke2 Qd7 Musta tyynesti siirtyy puolustuskannalle. Ikushakin mahdollisuus on huvennut, sillä mustan daami kontrolloi d4-ruutua. Valkean on nyt mietittävä jonkinlainen todella pitkän aikavälin suunnitelma, sillä muuten musta vain juoksuttaa sotilasta. 
 
42.h4 a4 
 
43.g4? On ymmärrettävää, että valkea ei halua jäädä passiiviseksi. Mutta pelisiirron sijaan Qc3! pysäyttää reunasotilaan etenemisen. Miten musta pelaa voittoa? Esim. variaatio Qc3 Qb5+ (Qa7 Qa3) Kd2 Qf5 Ke2 ja asema ei edisty yhtään. Musta ei voi oikein vaihtaa daameja jos valkean kuningas pysyy reunasotilaan lähettyvillä. Ehkä musta voisi siirtää sotilaan e5-ruutuun ja yrittää kuninkaallaan etenemään h6-h5-g4 -reittiä, mutta valkealle luulisi löytyvän ihan tarpeeksi vastapeliä. Pelisiirron jälkeen reunasotilas etenee taas yhden pykälän, tehden valkean puolustuksesta rutkasti vaikeampaa (valkean kuningas ei enää ehdi apuun jos daamit vaihtuvat a-linjan tuntumassa). a3! Mustalla ei ole mitään huolta valkean sotilasrynnäkön suhteen.

44.h5 gxh5 Ei a2? h6! ja musta onkin yhtäkkiä heikoilla jäillä.

45.g5? Taistoa vähän pitkittäisi gxh5 a2 h6, jonka jälkeen mustan pitäisi vielä pelata useita tarkkoja siirtoja voittaakseen. Qb5+! Musta hyödyntää välittömästi valkean kuninkaan etäisyyden a-linjasta. Valkea ei voi enää välttää daamien vaihtoa. 
 
46.Kd1 Qb1+
47.Kd2 Qb2+ 0-1

----------------------------------------------------------------
Ylläoleva peli PGN-muodossa:
1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nf3 b6 4.Nc3 Bb4 5.g3 O-O 6.Bg2 Bb7 7.O-O c6 8.Qb3 Na6 9.a3 Bxc3 10.Qxc3 c5 11.b4 cxd4 12.Qxd4 Rc8 13.Rd1 d5 14.Ne5 Qe7 15.Bg5 Rfd8 16.Qh4 h6 17.Be3 dxc4 18.Bxb7 Qxb7 19.Bxh6 Qe4 20.Qg5 Rxd1+ 21.Rxd1 Qh7 22.Ng4 Qg6 23.Nxf6+ Qxf6 24.Qb5 Qxh6 25.Qxa6 Rc7 26.Rd8+ Kh7 27.Rd4 c3 28.Qd3+ g6 29.Qc2 Qg7 30.e3 Qe5 31.Kf1 a5 32.Ke2 Qb5+ 33.Ke1 Rc4 34.Qd3 Rxd4 35.Qxd4 c2 36.Kd2 Qa4 37.bxa5 c1=Q+ 38.Kxc1 Qxa3+ 39.Kd1 bxa5 40.Qf6 Qd6+ 41.Ke2 Qd7 42.h4 a4 43.g4 a3 44.h5 gxh5 45.g5 Qb5+ 46.Kd1 Qb1+ 47.Kd2 Qb2+ 0-1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti