Juniorikerho


JSM -kausi taputeltu
Seurajoukkueiden SM 2018/19

1. huhtikuuta 2015

Mikkeli kuudenneksi SM-kisoissa

 
MikkSK (vasemmalla) murskaa turnauksen jumboksi jääneen LeppSisun

 Jussi Hämäläinen, Länsi-Savo blogi:
 

Mikkeli kuudenneksi - Tuononen voitti Sipilän

Mikkelin Shakkikerhon joukkue on sijoittunut kuudenneksi joukkueiden nopean shakin SM-kilpailussa. Mestaruuden vei tamperelainen Tammer-Shakki.

Mikkelin joukkue koostui väkevistä pelimiehistä, mutta kilpailun kovatasoisuus ei jättänyt mikkeliläisille saumaa mitalitaistoa ajatellen. Kerho aloitti turnauksen vahvasti voittaen viidestä ensimmäisestä ottelustaan kolme; etenkin voitto Matinkylän Shakkikerhon ykkösjoukkueesta oli makeaa mannaa. Tämän jälkeen tahti hyytyi, ja lopuista yhdeksästä ottelusta tuli tilille vain kaksi otteluvoittoa. Tällä tavoin MikkSK päätyi 11 joukkuepisteeseen, ja sijoittui kuudenneksi. Ero sekä eteenpäin että taaksepäin venähti suureksi; seitsemmänneksi sijoittunut I-HSK keräsi vaivaiset 4 joukkuepistettä, kun taas viidenneksi sijoittunut MatSK saalisti 15 joukkuepistettä.

Kerhon tykistöpataljoonan pelisuoritukset eivät olleet kummoisia, joskin muutamia välähdyksiä nähtiin. Ykköspöydällä Janne Tuononen pelasi kaiken kaikkiaan keskinkertaisesti, mutta näpäytti voitolla mm. Suomen ykköspelaajiin kuuluvaa Vilka Sipilää. Kakkospöydällä Pasi Korhonen pelasi takuuvarmalla tasollaan, saavuttaen kohtuulliset 6/13 pistettä. Jari Ihonen ja Aki Korhonen eivät olleet kumpikaan mainittavassa pelivireessä; molemmat keräsivät noin kolmanneksen maksimipisteistä. Vitospöydän shakkimoottori Jussi Marttinen pelasi heikon turnauksen; pisteitä vain 3,5/13. Marttisen yhteistulos ei kerro kaikkea; katastrofaalista lauantaita (0/6 pistettä) seurasi paluu rutiinitasolle (3,5/7 p) sunnuntaina. Kutospöydällä Jussi Hämäläinen osoitti, että jonninjoutavan tuloksen voi saavuttaa pöytänumerosta riippumatta; 7,5/14 pistettä on typerryttävän mitäänsanomaton suoritus.

Kasipöydällä nähtiin kenties koko joukkueen parasta pelaamista, kun Timo Hytönen niputti vastuksia mattiin kerta toisensa jälkeen. Etenkin lauantaina meno oli vertahyytävän tehokasta, 5.5/7 pistettä. Loppupisteet Hytöselle 9,5/14 pistettä.

----------------------------------------------------------------

Tasapelisääntö saa jatkoa - kansainvälinen sääntöuudistus kieltää matin tekemisen ennen 40. siirtoa

Maailman shakkijärjestön FIDE:n eilisessä kokouksessa hyväksymä uusi sääntö on kerännyt ylistystä Suomen shakkipiireissä. FIDE:n ratifioima sääntö kieltää matin tekemisen ennen neljättäkymmenettä pelisiirtoa. Uusi sääntö on looginen jatko muutama vuosi sitten voimaantulleelle säännölle, joka kieltää tasapelistä sopimisen ennen 40. siirron rajaa.

Sääntöuudistuksella pyritään lisäämään shakin yleisöystävällisyyttä ennenkaikkea amatööritasolla; puolestapuhujat muistuttavat, että kahden amatöörin välinen peli päättyy mitä todennäköisimmin jomman kumman käsittämättömän tökeröön avausvirheeseen ja sitä seuraavaan nopeaan mattiin. Uudistuksen puolestapuhujien mukaan nykytilanne myös syrjii pelaajia, jotka eivät ideologisista syistä halua linnoittautua avausvaiheen päätteeksi.

Uudistus on otettu maailmalla vastaan hurmion saattelemana, ja kriittisiä äänensävyjä on kuultu vain harvakseltaan. Suurin huoli tuntuu kohdistuvan pikapeleihin, joihin on säännön myötä tulossa pöytäkirjapakko. Innovatiivisempaa lähestymistapaa edustaa FIDE:n kehitteillä oleva uusi shakkikello, joka neljännenkymmenennen painalluksen jälkeen ilmoittaa välkkyvällä laservalolla matitusoikeuden alkamisesta.
Uudistuksen uskotaan mullistavan avausteorian; esimerkiksi sisilialaisen avauksen pääjatkoksi on muodostumassa mustan kuninkaan määrätietoinen marssi kohti valkean peräriviä. Valkealle ei ole vielä löytynyt toimivaa puolustusta, ja sisilialainen avaus onkin julistettu mustan voitoksi.

Mikkelin Shakkikerho on ilmoittanut ottavansa uuden säännön käyttöön jo ensi maanantain pikashakkiturnauksessa. Pelaajia muistutetaan varautumaan tavanomaista myöhäisempään turnauksen loppumisajankohtaan; etenkin B-ryhmässä pelien keston arvioidaan viisinkertaistuvan sääntöuudistuksen myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti